BILLA vyhlašuje březen měsícem divoké přírody. Pomoc zaměří na obojživelníky

BILLA vyhlašuje březen měsícem divoké přírody. Pomoc zaměří na obojživelníky

Na Světový den divoké přírody 3. března zahájila BILLA spolupráci s Českým svazem ochránců přírody a podpořila další ochranářskou aktivitu v řadě, tentokrát soustředěnou na obojživelníky. Jakožto generální partner Národní sítě záchranných stanic a podporovatel biodiverzity v přírodě chce, aby se zvířatům lépe žilo, a proto vyhlásila březen měsícem divoké přírody.

Pomoc BILLY bude směřovat zejména k zabezpečování rizikových úseků na pozemních komunikacích, na kterých dochází masivně ke střetu obojživelníků s motorovými vozidly, nejintenzivněji právě v jarním migračním tahu obojživelníků ze zimovišť za účelem kladení vajec (březen, duben). Český svaz ochránců přírody s pomocí BILLY zabezpečí celkem 21 kritických míst plastovými či síťovými zábranami a sběrnými nádobami, díky kterým pak dobrovolníci obojživelníky přenesou na bezpečné místo.

O zachování přírody se společnost BILLA stará dlouhodobě, jen za poslední 3 roky investovala do aktivit na ochranu a obnovu české přírody a dalších společensky odpovědných aktivit bezmála 12 000 000 korun. „Náš nový záměr chránit obojživelníky v citlivém migračním období přirozeně navazuje na naše dlouhodobé aktivity na obnovu přírody. Od minulého roku podporujeme záchranné stanice pro zvířata ve volné přírodě, od roku 2016 obnovujeme ovocné sady a listnaté aleje v české krajině a tím navracíme genofond mizejících starých ovocných odrůd,“ říká manažerka korporátní komunikace Dana Bratánková.

BILLA se dále dlouhodobě zaměřuje na úsporu energie v obchodech a centrále a investuje do druhotného využívání recyklovatelných materiálů. V době pandemie koronaviru se zaměřuje na podporu zdravotníků.

Proč právě obojživelníci?

Jsou citlivou součástí přírodního bohatství a ekosystémů, představují významnou potravu pro celou řadu živočichů jsou ukazateli kvality životního prostředí, čím více jejich druhů je přítomno, tím lepší je jeho kvalita. Přesto jich ubývá jak ve světě, tak v české krajině. Nejen v naší krajině obojživelníků rychle ubývá z různých příčin, jako je změna využívání krajiny, úbytek vody, intenzivní chov ryb v rybnících, chemizace prostředí, střety s motorovými vozidly.

„Od veřejnosti uvítáme co nejkonkrétnější informace o místech, kde na silnici obojživelníci hynou, i nabídky pomoci při jejich zabezpečování“, říká Petr Stýblo z Českého svazu ochránců přírody.

BILLA ČR

BILLA ČR je součástí skupiny REWE International AG. Na českém trhu působí od roku 1991. S obratem ve výši přes 34 mld. Kč (2019), s 240 prodejnami a více než 6 500 zaměstnanci je BILLA lídrem na trhu supermarketů. Na průměrné prodejní ploše 900 m2 nabízí široký výběr produktů známých i privátních značek. Velký důraz je kladen na čerstvý sortiment, jako jsou lahůdky, pečivo, ovoce a zelenina, mléčné produkty, maso a chlazené produkty.

BILLA se soustředí na podporu českých producentů, proto české potraviny tvoří již 72 % jejího celkového obratu. České potraviny jsou také součástí privátních značek řetězce BILLA – Vocílka, Česká farma, BILLA Naše bio, BILLA, BILLA Premium, BILLA Easy či Clever.

Český svaz ochránců přírody

Český svaz ochránců přírody (ČSOP) je spolek, jehož členy spojuje aktivní zájem o ochranu přírody a krajiny. Jeho posláním je ochrana a obnova přírodního dědictví, ekologická výchova a podpora trvale udržitelného života. V současné době má cca 7000 členů v 350 základních organizacích. Jsou mezi nimi profesionální odborníci, zkušení dobrovolníci i ti, kteří prostě "jen" mají rádi přírodu. ČSOP byl založen na podzim roku 1979. 

ČSOP je členem IUCN (Světového svazu ochrany přírody) a zakládajícím členem Českého národního komitétu UNEP (Programu OSN pro životní prostředí).

Zdroj informací

BILLA, spol. s r. o. a NejBusiness.cz

Datum

8. března 2021

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Doporučujeme



Facebook

Page generated in 1.1747 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál