Přes Aukro se v únoru dražily svatováclavské dukáty, poptávka po nich roste

Přes Aukro se v únoru dražily svatováclavské dukáty, poptávka po nich roste

V žebříčku 10 nejzajímavějších položek, které se za únor prodaly přes tuzemský aukční portál Aukro, vedou tentokrát předměty z kategorie Sběratelství. Ty se mezi desítkou nejžádanějšího zboží vyskytují hned pětkrát. Vystřídaly tak v přehledu nejzajímavějších položek, za které jsou ochotni lidé nabídnout nejvíce peněz, kategorii Starožitnosti a umění. V TOP desítce jsou pak především svatováclavské dukáty, které patří dlouhodobě k nejzajímavějším artiklům. Celkem se v únoru přes Aukro vydražily předměty z oblasti sběratelství a starožitnictví za 166 555 886 korun.

Nejžádanější položkou byl v únoru vzácný svatováclavský dukát z roku 1937, ražený v nákladu pouze 324 kusů. Jedná se o originál s odborným znaleckým posudkem. „V současné době při obrovském zájmu o svatováclavské dukáty, jak uvádí i sám prodejce, je tento ročník téměř nesehnatelný a žádná katalogová cena, ani dohledatelné historické prodeje neodpovídají jeho nynější skutečné hodnotě,“ uvedl Pavel Krejčíř z Aukra. Přes Aukro jej nyní šťastný kupec získal za 1,1 milionu korun.

Cena výročních dukátů podle odborníků ještě dál poroste. To odráží i fakt, že mezi nejžádanější únorovou desítkou se ražby z různých let objevily hned třikrát. Na druhém místě je sada dukátů z roku 1978 s výslednou cenou 606 323 korun a na třetím místě je svatováclavský dukát z roku 1929 s prodejní cenou přes 141 000 Kč. „Tento ročník je velmi žádaný, počet kusů byl ale celkově vyšší – konkrétně jich bylo raženo 9120 kusů. Ročník 1929 je poptávaný i proto, že se tehdy předpokládalo, že datum na ražbě vyjadřuje 1000 let od mučednické smrti svatého Václava. Dnes se historici přiklání spíše k roku 935,“ uvedl Pavel Krejčíř.

Mezi sběratelské předměty se v tabulce těch nejžádanějších “vklínil” na třetím místě Chevrolet „K“ s rokem výroby 1925, který se prodal za rovných 600 000 korun. Pomyslnou čtvrtou příčku obsadilo opět sběratelství, konkrétně pak speciální odběrné poukazy, tzv. bony, které lidé za socialismu dostávali výměnou za valuty a mohli s nimi nakupovat zboží v Tuzexu. „Už tehdy šlo o žádaný artikl a nedostatkové zboží, což se nyní ukazuje i na aukcích. Ty prodané v únoru byly z roku 1958 a byly nepoužité, což jejich cenu samozřejmě zvyšuje,“ uvedl Pavel Krejčíř. Zájem o zboží z dob totality podtrhují dřeváky zlínského Svitu vydražené za téměř 12,5 tisíce korun.

Zajímavosti na březen

Březen bude na aukce tradičně bohatý, obzvláště v aktuální situaci, kdy většina lidí musí pracovat z domova a má tak více času na své koníčky. Zájemce jistě zaujme tzv. Tečovický monolit vztyčený v noci na 11. prosince stavební firmou v době, kdy podobné monolity byly k vidění v Německu, Anglii a Rumunsku. Teď jej můžete mít na zahradě i vy. Od čtvrtka 4. března je na něj možné přihodit v charitativní aukci, jejíž výtěžek poputuje do Nadace Korunka a jejímu svěřenci Kubovi, kterého čeká finančně velmi náročná operace.

Z oblasti umění, ve které má Aukro velmi vstřícné provize, se právě draží olej od Roberta Jirana Žena v kruhu. Modeláři zase zajásají díky nabídce nových vlakových kolejišť - k mání je například základová deska 180 x 80 cm s kompletní elektrickou instalací pro koleje, výhybky, přerušené koleje a osvětlení pro analogový nebo digitální provoz. Sběratele či zájemce o investiční předměty pak potěší dražba zlatých medailí vydaných slovenskou mincovnou Kremnica. Jde provoražbou nevydaného jubilejního Svatováclavského 1-2-5-10 dukátu podle návrhu Josefa Šejnosta z roku 1923.

Zdroj informací

AUKRO s.r.o. a NejBusiness.cz

Datum

9. března 2021

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Doporučujeme



Facebook

Page generated in 1.2995 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál