Vlastní bydlení stojí 130 platů, Češi si na něj musí vzít hypotéku

Vlastní bydlení stojí 130 platů, Češi si na něj musí vzít hypotéku

Podle aktuální analýzy Modré pyramidy našetří Češi na vlastní bydlení z průměrného platu za 56 let. Ceny nemovitostí navíc rostou rychleji než příjmy, doba spoření na byt se tak bude dále prodlužovat. Řešením je pro většinu Čechů hypotéka, se kterou mohou mít vlastní bydlení v průměru za 13 ročních platů. Její průměrná splátka pak dosáhne 17,5 tisíce korun.

Ceny nemovitostí rok od roku rostou. A v České republice rychleji než v ostatních zemích Evropské unie – od roku 2015 byty u nás podražily o 59,5 %, v EU o 29,4 %. České statistiky pak hovoří ještě o výraznějším zdražování – zatímco na konci roku 2015 stál metr čtvereční nemovitosti v průměru 41 800 Kč, loni to bylo již 73 800 Kč. „Nemovitosti jsou drahé, dokonce předražené. Podle odhadů asi o 15 % až o čtvrtinu. A nepředpokládám, že se bude situace výrazně zlepšovat. Nejen, že je na trhu dlouhodobý nedostatek volných bytů a domů, jejich cenu navyšují koupě bytů na investice i mnohé aktivity prodejců,“ uvádí Pavel Jirák, ředitel Modré pyramidy.

Pražan dá za byt v Praze 147 platů, v Ústí místní jen 46

Podle kvartální analýzy Modré pyramidy tak Češi na vlastní bydlení z vlastního nedosáhnou. Potřebují na něj totiž v průměru 130,7 průměrných platů. A situace se zhoršuje, na konci roku 2019 to totiž bylo 118,6 platu. „Ceny nemovitostí nerostou stejně rychle jako mzdy. Nůžky mezi těmi, kdo si byt mohou koupit, a kdo ne, se tak neustále rozevírají,“ doplňuje Pavel Jirák. Průměrná cena za metr čtvereční nemovitosti meziročně vzrostla o 16 %, průměrná mzda o 7 %.

Nejdražší nemovitosti jsou dle očekávání v Praze. Místním nepomohou ani vyšší průměrné mzdy. „Pražané sice mají vyšší příjmy než zbytek republiky, ale nemovitosti zde jsou mnohonásobně dražší než v jiných částech naší země. Platí se za lokalitu, pracovní příležitosti i za to, že řadu bytů obsazují turisté,“ vysvětluje Petr Bartoň, manažer obchodní sítě Modré pyramidy. Pražané by tak na nový byt potřebovali 147 průměrných pražských platů, průměrných celorepublikových platů by bylo třeba dokonce 174. Naopak nejvýhodnější jsou nemovitosti v Ústeckém kraji, kdy na jeho koupi místní obyvatelé potřebují 46 platů průměrných pro tento region.

Vlastní byt jedině s hypotékou

Od platů musíme odečíst ještě výdaje na život, tedy potraviny, oblečení, náklady na bydlení apod. „I když si odpustíme kulturu, vzdělávání i dovolenou, musíme počítat s výdaji v průměru asi 130 tisíc korun ročně. A to nepočítáme nájemné, které je v průměru okolo 12 tisíc korun. Z platu nám tak na spoření na koupi nemovitosti nezbývá dost peněz,“ vypočítává Petr Bartoň. Po odečtení těchto nákladů Čechům zbyde lehce nad 7 tisíc korun.

„V ideálním případě by si tímto způsobem Češi na vlastní byt naspořili za 56 let. To je naprosto nereálné,“ dodává Bartoň. Řešením je tak pro řadu Čechů hypotéka. Na její sjednání stačí 10 % hodnoty kupované nemovitosti, v průměru asi roční plat. Navíc její splátka mnohdy dosáhne stejných, nebo i nižších částek, než nájemné. V případě hypotéky na 90 % hodnoty nemovitosti by její průměrná splátka činila 17,5 tisíce korun. „Kromě drahých velkých měst se hypoteční splátka pohybuje okolo 11 tisíc korun. Ve čtyřech krajích se dostane dokonce pod 10 tisíc korun,“ uzavírá manažer obchodní sítě Petr Bartoň.

Zdroj informací

Modrá pyramida stavební spořitelna, a.s. a NejBusiness.cz

Datum

20. července 2021

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Doporučujeme



Facebook

Page generated in 1.3097 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál