Čeští senioři jsou internetoví samouci, ukázal průzkum

Čeští senioři jsou internetoví samouci, ukázal průzkum

Nákupy přes internet, chatování s přáteli nebo třeba sledování internetové televize? Nic z toho, zdá se, českým seniorům vrásky na čele nedělá. Vyplývá to z průzkumu internetového poskytovatele netbox mezi více než 1 100 seniory aktivními na síti. Hlavní motivací je pro ně kontakt s blízkými a přístup k informacím. Nebezpečí skrývajících se na internetu jsou si z velké části (94 %) vědomi, nejčastěji se pak setkávají s podvodnými e-maily a zprávami od falešných účtů na sociálních sítích.

„Průzkum ukázal, že jsou čeští senioři na internetu navzdory zažitým předsudkům z velké míry samostatní a jejich aktivity se neomezují pouze na Facebook a odesílání e-mailů. Dvě třetiny dotázaných přes internet nakupují, čtvrtina hraje pravidelně hry a zhruba každý dvacátý se pak dokonce věnuje programování,“ říká Lukáš Pazourek, marketingový ředitel společnosti netbox.

Vzrůstající trend v oblasti internetové gramotnosti seniorů potvrzují i data Českého statistického úřadu. Jen za posledních deset let vzrostl počet seniorů využívajících internet z 13 % na 40 %. Porážejí tak například svoje vrstevníky z Itálie, Polska nebo Portugalska, zaostávají ale za seniory z Velké Británie nebo skandinávských zemí.

Ačkoli pouhých 46 % dotázaných seniorů hodnotí své znalosti jako dostačující, na internetu se neváhají pouštět i do uživatelsky náročnějších úkonů. Mezi nejčastěji provozované aktivity patří sledování online zpravodajství, komunikace s nejbližšími (obě 83 %), následovaná online nakupováním (69 %) a sledováním streamovacích služeb, jemuž se věnuje 35 % dotazovaných. Výjimkou nejsou ani online vzdělávací kurzy v rámci univerzit třetího věku.

Sám sobě učitelem

I přes širokou nabídku rozličných počítačových kurzů v českých seniorech přetrvává přesvědčení, že s čím si mohou poradit sami, s tím nechtějí obtěžovat ostatní. Více než polovina respondentů (54 %) se tak novým věcem v oblasti užívání internetu učí zcela sama. Zmíněné kurzy nebo workshopy využívá přibližně desetina, zbytek se pak s dotazy obrací na své blízké.

„Do počítačových kurzů se senioři a seniorky hlásí v 99 % ze své vlastní iniciativy. Stejně tomu tak je i u kurzů zaměřených na ovládání chytrých telefonů a tabletů. Nejčastějším důvodem je potřeba samostatnosti v zařizování osobních záležitostí nezávisle na rodině či jiné osobě a schopnost zjišťovat si informace. Dále také pocit, že bez základní znalosti ovládání PC si připadají vyloučení ze společnosti nebo odtržení od běžně dostupných informací a služeb,“ říká Iveta Vavrušová, sociální pracovnice z Centra denních služeb organizace ŽIVOT 90, která se specializuje na podporu samostatného života u seniorů.

Od prodejního zájezdu k falešné reklamě

S nárůstem času stráveného na internetu jde ruku v ruce nutnost dodržování základních pravidel bezpečného chování v online prostředí. Zásady jako volba dostatečně silných hesel, vyhýbání se podezřelým webovým stránkám nebo bezpečné online platby dle průzkumu aplikuje 82 % dotázaných. Každý osmý se přiznal, že pravidla zná, ale na jejich dodržování příliš nedbá, zatímco zbylých 6 % o nich nikdy neslyšelo.

Obavy ze zneužití osobních údajů nebo podvodu jsou přitom namístě. Tři z pěti oslovených seniorů se alespoň s jednou formou podvodného jednání na internetu setkali. Nejčastěji se jednalo o podvodné e-maily, které zaznamenalo 38 % respondentů. Asi čtvrtina pak narazila na vyskakující okna s podezřelými nabídkami.

„Starší lidé patří mezi ty nejzranitelnější skupiny. Častokrát v dobré víře rozkliknou škodlivou reklamu inzerující neexistující výhru či slevu a nevědomky se tak vystaví riziku kybernetického útoku. Výjimkou nejsou ani útoky využívající jejich pocitu osamění, kdy útočníci nabízejí vztah či přátelství. Klíčová je proto jistá obezřetnost a v neposlední řadě také pravidelně aktualizovaný antivirový program, webový prohlížeč a operační systém,“ vysvětluje Jiří Kučík, odborník na kyberbezpečnost ze společnosti netbox.

netbox

Značka netbox vznikla v roce 1998 jako dodavatel výpočetní a kancelářské techniky. Postupně vstoupila na trh poskytovatelů internetu, mobilních a televizních služeb. Dnes netbox nabízí kvalitní připojení k vysokorychlostnímu optickému internetu a digitální TV vysílání prostřednictvím služby Kuki. V Brně nyní nabízí rychlost připojení až 1 200 Mb/s.

Netbox zůstává ryze českou firmou, která si dává záležet především na jedinečném osobním přístupu ke stávajícím i potenciálním zákazníkům. Hlavní zážitkové zákaznické centrum netboxu sídlí v srdci Brna na náměstí Svobody 18.

Zdroj informací

netbox a NejBusiness.cz

Datum

17. srpna 2021

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Doporučujeme



Facebook

Page generated in 1.3669 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál